ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
 
11 Σεπτεμβρίου 1983
 
«ΠΑΨΤΕ ΤΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΖΕΤΕ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ»
 
 
Οι υπογράφοντες ψυχίατροι, αισθανόμαστε την ανάγκη να συμπαραταχθούμε (ανεξάρτητα από την ιδιαίτερη πολιτική, ιδεολογική και επιστημονική τοποθέτηση του καθενός μας) σε μια κοινή καταγγελία-έκκληση για τα μέσα μαζι­κής ενημέρωσης:
 
Μπροστά στο ανησυχητικό, φαινόμενο της ραγδαία αυξανόμενης εγκληματικότητας που καθορίζεται από τη πολύμορφη βία που ασκούν πάνω στην ατομική προσωπικότητα οι εξουσιαστικοί θεσμοί και τα κοινωνικά αδιέξο­δα και διαπιστώνοντας τον καθοριστικό ρόλο που παίζουν στην προώθηση της βίας τα μέσα μαζι­κής ενημέρωσης μέσω του αυτο-υποβιβασμού τους σε «εγκληματολογικά δελτία».
 
Καταγγέλλουμε δημόσια την καθημερινή ουσιαστική συμβολή των «μέσων μαζικής ενημέρωσης» στην καθολικοποίηση του φαινομένου της βίας και κάνουμε έκ­κληση για ένα ριζικό αναπροσανατολισμό τους ώστε να πάψουν να κατασκευάζουν εγκληματίες.
 
Σε μια κοινωνία που χαρακτηρίζεται από μια σωρεία διαρκώς οξυνόμενων αντιθέσεων και από μια σκόπιμη και συνεχή περιθωριοποίηση όλο και μεγαλυτέρων ομάδων του πληθυσμού (και, κυρίως, των νέων), ένας όλο και πιο μεγάλος αριθμός ατόμων σπρώχνεται καθημερινά σε μια οξεία εναγώνια και μακροχρόνια κρίση προσωπικής ταυτότητας.
 
Τα μέσα μαζικής ενη­μέρωσης εμπορευματοποιώντας αυτό το κοινω­νικό φαινόμενο με την ανενδοίαστη προβολή κάθε πράξης ατομικής βίας, από τη μια μεριά καλύπτουν ταγενεσιουργά αίτια του και από την άλλη συμβάλλουν στη διαρκή αναπαραγωγή του, προσφέροντας μια πλαστή «διέξοδο» σ’ αυ­τή τη διάχυτη κρίση ταυτότητας, μέσω της δη­μιουργίας προ-κατ «εντυπωσιακών» προτύπων.
 
Θεωρώντας πως αυτή η μεθοδολογία των «μέ­σων μαζικής ενημέρωσης» συντελεί με αποφα­σιστικό τρόπο στη διαιώνιση του φαύλου κύ­κλου της βίας (που λειτουργεί πάντα προς όφελος των κατασταλτικών θεσμών και σε βάρος της ατομικής προσωπικότητας), ζητάμε από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης να συνειδητοποιή­σουν το βαθμό της ενοχής τους και να αρ­θούν στο ύφος της αποστολής τους ώστε να πάψουν να παράγουν εγκληματίες.
 
Οι υπογράφοντες:
 
ΑΡΝΑΟΥΤΟΓΛΟΥ Θανάσης,
ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ Θεόδωρος,
ΓΙΑΜΟΥΚΗΣ Σάββας,
ΓΡΙΒΑΣ Γιώργος,
ΓΡΙΒΑΣ Κλεάνθης,
ΙΣΜΑΗΛΙΔΗΣ Γιώργος,
ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ Θεοδώρα,
ΚΑΜΠΟΣ Θανάσης,
ΚΑΠΙΝΑΣ Κώστας,
ΚΑΠΡΙΝΗΣ Γιώργος,
ΚΕΡΑΜΙΔΑΣ Νίκος,
ΛΙΟΝΤΟΣ Κώστας,
ΜΠΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ Σταύρος,
ΜΠΟΜΠΟΤΑΣ Κώστας,
ΞΑΦΕΝΙΑΣ Δημήτρης,
ΠΑΠΑΔΑΜΟΥ Γιώργος,
ΠΑΠΑ Περσεφόνη,
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Θανάσης,
ΠΙΤΣΑΒΑΣ Αστέριος,
ΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ Νίκος,
ΡΕΚΛΟΣ Ανα­στάσιος,
ΣΙΑΜΟΥΛΗΣ Κώστας,
ΣΚΑΡΑΓΚΑΣ Δημήτρης,
ΦΩΚΑΣ Κώστας,
ΦΩΤΙΟΥ Φώτης,
ΧΑΜΛΑΤΖΗΣ Πάρις,
ΧΑΣΑΠΗ Θεοδώρα
 
ΑΡΝΑΟΥΤΟΓΛΟΥ Θανάσης, ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ Θεόδωρος, ΓΙΑΜΟΥΚΗΣ Σάββας, ΓΡΙΒΑΣ Γιώργος, ΓΡΙΒΑΣ Κλεάνθης, ΙΣΜΑΗΛΙΔΗΣ Γιώργος, ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ Θεοδώρα, ΚΑΜΠΟΣ Θανάσης, ΚΑΠΙΝΑΣ Κώστας, ΚΑΠΡΙΝΗΣ Γιώργος, ΚΕΡΑΜΙΔΑΣ Νίκος, ΛΙΟΝΤΟΣ Κώστας, ΜΠΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ Σταύρος, ΜΠΟΜΠΟΤΑΣ Κώστας, ΞΑΦΕΝΙΑΣ Δημήτρης, ΠΑΠΑΔΑΜΟΥ Γιώργος, ΠΑΠΑ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΟΥ Περσεφόνη, ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Θανάσης, ΠΙΤΣΑΒΑΣ Αστέριος, ΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ Νίκος, ΡΕΚΛΟΣ Ανα­στάσιος, ΣΙΑΜΟΥΛΗΣ Κώστας, ΣΚΑΡΑΓΚΑΣ Δημήτρης, ΦΩΚΑΣ Κώστας, ΦΩΤΙΟΥ Φώτης, ΧΑΜΛΑΤΖΗΣ Πάρις, ΧΑΣΑΠΗ Θεοδώρα.
Εφημ. ΝΕΑ και ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ29-12-1993
 
Κλεάνθης Γρίβας:
 
ΚΑΤΑΣΔΥΣΗ ΣΤΟΝ ΑΝΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟ
Στις περιόδους καθολικής κρίσης της κοινωνίας, που κύρια χαρακτηριστικό της είναι η επίταση των φαινομένων της ετερονόμησης της κοινωνίας και τηςαυτονόμησης του κράτους, πολλοί άνθρωποι προσπαθούν να διαφύγουν από την καθολική προσωπική αδυναμία τους να αυτοπροσδιοριστούν στοιχειωδώς, κάνοντας στροφή στο υπερφυσικό.
 
Η προσκόλληση στο υπερφυσικό ωςδιαφυγή από την -εξωγενώς ή ενδογενώς επιβαλλόμενη- αδυναμία για ενασχόληση με το γήινο, το φυσικό και το οικείο,, είναι μια από τις σταθερά επαναλαμβανόμενες αντιδράσεις του ανθρώπινου είδους και αποσκοπεί στην ως δια μαγείας υπέρβαση του αδιεξόδου στο οποίο μόνο του οδηγείται. Απ' αυτή την άποψη, είναι απολύτως χαρακτηριστική η μανία των UFO που έπληξε μαζικά τις ΗΠΑ και όλες τις βιομηχανικές χώρες, μετά τη μεγάλη οικονομική κρίση του 1929-1931, και κατά την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, που κυριάρχησε η ψυχολογία του «όλα έχουν χαθεί».
 
Ο ορθολογισμός, ασήμαντη βαλβίδα ασφαλείας για την εγγενή σχιζοφρένεια του ανθρώπινου είδους,μπορεί να λειτουργεί κάπως αποτελεσματικά μόνο για όσο διάστημαη πίεση του θυμικού δεν υπερβαίνει ένα κρίσιμο όριο. Η ανασφάλεια, η αδυναμία, η έλλειψη προοπτικής και η άγνοια ενδυναμώνουν την πίεση του θυμικού, και, κάτω από ορισμένες συνθήκες, το βοηθούν να υπερβεί το κρίσιμο λειτουργικό όριο και διευκολύνουν την επικυριαρχία του επί της λογικής. Αυτή η ανατροπή, σπρώχνει το άτομο στην αναζήτηση και την εσωτερίκευση στάσεων και πρακτικών που είναι συμβολικοί φορείς δύναμης, γιατί, μέσω αυτής της εσωτερίκευσης,αποκαθιστά μια πλαστή ισορροπία που είναι κρίσιμη για την επιβίωσή του.Εξ' ου και η κατάδυση στο ανορθόλογο, το υπερκόσμιο, το υπερφυσικό. Μετέχοντας το άτομο σ' αυτό, μετέχει στην «ισχύ» του και μετατρέπει την αδυναμία του σε «δύναμη» πάνω στις δυνάμεις της φύσης και στον άνθρωπο.
 
Μια τέτοια «κατάδυση» συνιστά και η αποδοχή της «θεωρίας» και της πρακτικής των διαφόρων εκδηλώσεων της λεγόμενη «μαύρης μαγείας» (η οποία, ας σημειωθεί, ιστορικά διακρίνεται απολύτως από τη λεγόμενη «θεραπευτική» ή «λευκή μαγεία» η οποία αποσκοπεί πάντα στην πρόκληση του καλού και οι λειτουργοί της του Μεσαίωνα αποτέλεσαν τους προδρόμους -αλλά και τους ανταγωνιστές- των σημερινών γιατρών).
 
Η συμμετοχή σε οποιαδήποτε ομάδα «σατανιστικής» ή «μαύρης μαγείας» νομιμοποιεί την κατοχή αυτής της «δύναμης» από τον αποδέκτη της, ενώ ησυμμετοχή στις τελετουργίες μιας τέτοιας ομάδαςλειτουργεί ως παραγωγός, κατανομής και άσκησής αυτής της «δύναμης», που ύψιστη εκδήλωσή της είναι η ανθρωποθυσία.
 
Στη μεταπολεμική περίοδο, το στρατόπεδο των παραγόντων που υπονομεύουν τον ορθολογισμό και ενισχύουν τη στροφή στο υπερφυσικό,ενισχύθηκε από την κυριαρχία της τηλεόρασης, η οποία συμβάλλει καθοριστικά στην ενδυνάμωση των θυμικών στοιχείων και, συνεπώς, στην ανατροπή του ελέγχου που ασκεί ή μπορεί να ασκεί ο φλοιός πάνω στα υποφλοιώδη κέντρα του ανθρώπινου εγκεφάλου, με αποτέλεσμα ένα πρωτόγνωρο πολλαπλασιασμό των εκδηλώσεων της καταστρεπτικής επιθετικότητας.
 
Ο εγκληματογόνος ρόλος της τηλεόρασης (που είναι περισσότερο αποτελεσματικός στην παιδική και την εφηβική ηλικία, δεδομένου ότι ο πρώτος τρόπος μάθησης του ανθρώπινου είδους έγκειται στη μίμηση) έχει αναλυθεί, αποδειχτεί και καταγγελθεί διεθνώς αλλά και στη χώρα μας, χωρίς αποτέλεσμα. Η έκκληση που απηύθυναν 28 ψυχίατροι στα μέσα οπτικής αποβλάκωσης και εγκληματοποίησης, από τις σελίδες του «Βήματος» πριν από δέκα χρόνια,με τον εύγλωττο τίτλο«Πάψτε να κατασκευάζετε εγκληματίες» (Βήμα, 11/9/1983), εξακολουθεί, δυστυχώς, να είναι απολύτως επίκαιρη.
Κλεάνθης Γρίβας
Pin It