ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΑΪΟΥ ΗΤΑΝ ΨΕΥΔΟ-ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ

Έκθεση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων

που συγκροτήθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών της Γερμανίας

από την Deutsch RT 

13 Μαΐου 2020 • 12:24 μ.μ.

https://de.rt.com/270γ

https://deutsch.rt.com/inland/102356-bundespressekonferenz-zu-analyse-aus-bmi-corona-war-fehlalarm/  

 

Το Υπουργείο Εσωτερικών (ΒΜΙ) της Γερμανίας, με Δελτίο Τύπου ισχυρίζεται ότι

η Έκθεση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων που το ίδιο είχε συστήσει, αφορούσε

«Προσωπικές απόψεις ενός υπαλλήλου» (!)

Οι επιστήμονες της Επιτροπής ανταπαντούν στο Υπουργείο με δικό τους Δελτίο Τύπου:

«Μην αγνοείτε την εμπειρία».

  

H Έκθεση - Κριτική Ανάλυση της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων που συγκρότησε το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εσωτερικών (BMI) σχετικά με τη διαχείριση της κρίσης του κοροναϊού, απορρίφθηκε από το ίδιο το Υπουργείο ως «προσωπική γνώμη ενός υπαλλήλου». (!!!)

Οι Επιστήμονες που συμμετείχαν στην Επιτροπή και στην συγγραφή της Έκθεσης, αντέδρασαν σ’ αυτή την απαράδεκτη μεθόδευση του Υπουργείου, τονίζοντας ότι θα έπρεπε να αντιμετωπίσει τα πραγματικά επιχειρήματα που διατυπώνονται στην Έκθεση που ήταν έργο μιας Επίσημης Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων που συγκροτήθηκε από το ίδιο το Υπουργείο Εσωτερικών. 

1. ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Ο αρμόδιος υπάλληλος του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Εσωτερικών Stephen Kohn παρέλαβε την Έκθεση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και την προώθησε ιεραρχικά. Εν συνεχεία, όταν διαπίστωσε την απόφαση του υπουργού να «θάψει» την Έκθεση, αποφάσισε να ενεργήσει ως μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος ρισκάροντας την θέση του και όχι μόνο. Πράγμα που επιβεβαιώθηκε στις 15 Μαϊου 2020, από το περιοδικό Der Spiegel ανέφερε ότι «Ο [καταγγέλλων αξιωματούχος] Stephen Kohn  τέθηκε σε διαθεσιμότητα, του δόθηκε η συμβουλή να προσλάβει δικηγόρο και ο φορητός υπολογιστής με τον οποίο εργαζόταν κατασχέθηκε».

 • Στις 9 Μαϊου 2020, ο Stephen Kohn διέρρευσε την Έκθεση στο φιλελεύθερο συντηρητικό περιοδικό Tichys Einblick, ένα από τα πιο δημοφιλή εναλλακτικά μέσα ενημέρωσης της Γερμανίας, με αποτέλεσμα η Έκθεση να απασχολήσει τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης κατά τη δεύτερη εβδομάδα του Μαΐου. Αλλά, από την τρίτη εβδομάδα, τα μέσα ενημέρωσης και οι πολιτικοί σταμάτησαν να συζητούν το θέμα και αρνούνταν να το σχολιάσουν.
 • Στις 10 Μαϊου 2020, μια μέρα μετά την δημοσίευση στο περιοδικό Tichys Einblick, της Έκθεσης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων που συγκροτήθηκε από το τμήμα KM4 (διαχείρισης κρίσεων και προστασίας των ζωτικών υποδομών) του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Εσωτερικών (BMI) της Γερμανίας, η οποία επέκρινε έντονα την κρατική διαχείριση της κρίσης του κορωναϊού, το Υπουργείο Εσωτερικών (ΒΜΙ) αντέδρασε οργανώνοντας μια συνέντευξη τύπου και εκδίδοντας ένα Δελτίο Τύπου στο οποίο δήλωνε ότι «πρόκειται για προσωπικές απόψεις ενός υπαλλήλου [του υπουργείου] που χρησιμοποίησε επιστολόχαρτο του BMI και τα επίσημα κανάλια επικοινωνίας για να διαδώσει την προσωπική του γνώμη και κριτική για τη διαχείριση κρίσεων από την ομοσπονδιακής κυβέρνηση». 

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, η προσέγγιση που υιοθέτησε ο Günter Krings, εκπρόσωπος τύπου του υπουργού Εσωτερικών Horst Seehofer (που είχε ζητήσει τη συγκρότηση της Επιστημονικής Επιτροπής και την Έκθεσή της και ήταν προϊστάμενος του καταγγέλλοντος-μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος Stephen Kohn), ήταν χαρακτηριστική του ήθους και του ύφους της εξουσίας: «Θεωρίες συνομωσίας». Ο Krings, όταν ρωτήθηκε εάν θα αντιμετωπιστεί σοβαρά η Έκθεση, απάντησε: «Αν αρχίσετε να αναλύετε έγγραφα όπως αυτό, τότε σύντομα θα προσκαλέσετε στις κοινοβουλευτικές ακροάσεις τα παιδιά με τα καπέλα από αλουμίνιο». [«Άνθρωποι με καπέλα από αλουμίνιο - Aluhut, στα γερμανικά - είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει ανθρώπους που πιστεύουν σε θεωρίες συνωμοσίας].

 • Στις 11 Μαϊου 2020, οι Επιστήμονες της Επιτροπής αντέδρασαν με ένα Δελτίο Τύπου, τονίζοντας: «Εμείς, οι γιατροί και οι επιστήμονες, που οι γνώσεις και η εμπειρία τους είχε ζητηθεί από το Κυβερνητικό Συμβούλιο, και εκτέθηκε σε αναλυτική Έκθεσή τους, βλέπουμε τώρα με έκπληξη το Υπουργείο Εσωτερικών να στρέφεται εναντίον αυτής της Έκθεσης».

Η RT German τεκμηριώνει το κοινό Δελτίο Τύπου των εμπειρογνωμόνων.

https://de.rt.com/270 

https://deutsch.rt.com/inland/102356-bundespressekonferenz-zu-analyse-aus-bmi-corona-war-fehlalarm/

 

2. ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΑΝΤΑΠΑΝΤΟΥΝ ΜΕ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – 11 ΜΑΪΟΥ 2020

Κοινό Δελτίο Τύπου των ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων της Επιστημονικής Επιτροπής που συγκροτήθηκε από το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εσωτερικών (ΒΜΙ), σχετικά με την αντίδραση του BMI στην Έκθεση της Επιτροπής για τη διαχείριση της κρίσης του κοροναϊού από την κυβέρνηση.

11 Μαΐου 2020 

Εμείς, οι γιατροί και οι επιστήμονες που συμμετέχουν στην προετοιμασία του της Έκθεσης για τον κοροναϊό, με έκπληξη διαβάσαμε το Δελτίο Τύπου του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Εσωτερικών (ΔΜΣ) από τις 10 Μαΐου: 

Τα μέλη του προσωπικού του BMI διαδίδουν ότι η Έκθεση της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων για την διαχείριση της κρίσης του κοροναϊού από την κυβέρνηση, «εκφράζει προσωπικές γνώμες και έγινε χωρίς εντολή και εξουσιοδότηση». 

Το Υπουργείο γράφει σε αυτό το δελτίο τύπου: «Από όσα γνωρίζουμε, στη σύνταξη έχουν επίσης εμπλακεί τρίτα πρόσωπα εκτός του Υπουργείου Εσωτερικών (ΒΜΙ)».

Θεωρώντας ότι με τον όρο «τρίτα πρόσωπα», εννοεί τούς υπογράφοντες επιστήμονες που συνέταξαν την Έκθεση, σχολιάζουμε το Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Εσωτερικών (BMI) ως εξής: 

Υποθέτουμε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών (ΒΜΙ) έχει ενδιαφέρεται να διασφαλίσει ότι οι ειδικοί στους οποίους απευθύνεται και επιφορτίζονται με το εξαιρετικά σημαντικό καθήκον της ανάλυσης των κρίσιμων εξελίξεων και της αποτροπής ζημιών στη Γερμανία μέσω έγκαιρων προειδοποιήσεων, ενεργούν με συγκεκριμένη εντολή και εξουσιοδότηση, διατηρώντας την ελευθερία της έρευνας. Ο αρμόδιος υπάλληλος του Υπουργείου BMI ήρθε σε επαφή μαζί μας κατά την προετοιμασία της ανάλυσης κινδύνου για την εκτίμηση της ιατρικής ασφάλειας που προκλήθηκε από τα «μέτρα για τον κοροναϊό. 

Τα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής, όλοι γνωστοί και διακεκριμένοι επιστήμονες στον τομέα τους, έδωσαν συγκεκριμένες υπεύθυνες απαντήσεις στα συγκεκριμένα ερωτήματα που τους τέθηκαν, με βάση την απαιτούμενη εμπειρογνωμοσύνη τους. Αυτό οδήγησε σε μια πρώτη ολοκληρωμένη αξιολόγηση της ιατρικής ζημιάς που έχει ήδη επιτελεστεί και της απειλής που προέρχεται απ’ αυτή, συμπεριλαμβανομένων των αναμενόμενων θανάτων. 

Ο αρμόδιος υπάλληλος του Υπουργείου Εσωτερικών αξιολόγησε την εργασία μας (86 σελίδες) και την διαβίβασε ιεραχικά στους αρμόδιους φορείς του Υπουργείου Εσωτερικών (παρατίθεται εδώ report).

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Έκθεση μπορεί να χρησιμεύσει ως αρχή για μια ακόμη πιο εκτεταμένη ανάλυση. Ωστόσο, κατά τη γνώμη μας, η ανάλυσή μας προσφέρει ένα καλό σημείο εκκίνησης για το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εσωτερικών (ΒΜΙ) και τα αντίστοιχα υπουργεία των ομοσπονδιακών κρατιδίων, για να σταθμίσουν τα πιθανά οφέλη και τις ζημιές που προκαλούνται από τα προστατευτικά μέτρα για τον κοροναϊό. Κατά τη γνώμη μας, οι ως άνω αξιωματούχοι θα πρέπει να προχωρήσουν σε μια επανεκτίμηση των προστατευτικών μέτρων με βάση την Έκθεσή μας,  και σ’ αυτή την προσπάθειά τους θα συμβάλλουμε προσφέροντας τις συμβουλές μας.  

Το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εσωτερικών (ΒΜΙ) στο Δελτίο Τύπου που εξέδωσε  δηλώνει ξεκάθαρα ότι δεν θα λάβει υπόψη του την Έκθεσή μας. Για μας, είναι ακατανόητο ότι το γεγονός ότι αρμόδιο ομοσπονδιακό υπουργείο θα επέλεγε να αγνοήσει μια τόσο σημαντική αξιολογική Έκθεση που βασίζεται σε μια ευρεία επιστημονική εμπειρογνωμοσύνη. Η σοβαρότητα της κατάστασης, επιβάλλει στο Υπουργείο να ασχοληθεί με τα πραγματικά επιχειρήματα που διατυπώνονται σ’ αυτή.

Ρωτάμε το Υπουργείο Εσωτερικών (ΒΜΙ): 

Γιατί το Υπουργείο Εσωτερικών (ΒΜΙ) δεν υποστήριξε το αίτημα του υπαλλήλου του και γιατί δεν περιλαμβάνει την εκτεταμένη ανάλυσή μας (που είναι τώρα διαθέσιμη στο κοινό) για την εκτίμηση της σχέσης οφέλους και βλάβης από τα προστατευτικά μέτρα για τον κορωναϊό, μια ανάλυση που έγινε από τους, υψηλής ποιότητας, ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες της Επιτροπής

Το Υπουργείο Εσωτερικών (ΒΜΙ) στο Δελτίο Τύπου του, σημειώνει: 

«Ως αποτέλεσμα του κινδύνου μολύνσεων από κορώνα, η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση έχει λάβει μέτρα για την προστασία του πληθυσμού. Αυτά σταθμίζονται συνεχώς από την Ομοσπονδιακή Κυβέρνησης και συντονίζονται τακτικά με τους πρωθυπουργούς των ομοσπονδιακών κρατών». 

Ρωτάμε το Υπουργείο Εσωτερικών (ΒΜΙ): 

Μπορείτε να μας προσδιορίσετε πώς ακριβώς γίνεται αυτή η στάθμιση; Σας ζητάμε να την αποδείξετε βάσει δεδομένων, γεγονότων και πηγών. Γιατί θα θέλαμε να τη συγκρίνουμε με την ανάλυσή μας. Λαμβάνοντας υπόψη την, μέχρι στιγμής, καταστροφική περίθαλψη ασθενών, θα βεβαιωθούμε εάν αυτή η στάθμισή σας οδηγεί σε κάποια εκτίμηση διαφορετική από τη δική μας, την οποία δυσκολευόμαστε να φανταστούμε.

Το Υπουργείο Εσωτερικών (ΒΜΙ) στο Δελτίο Τύπου του, δηλώνει επίσης ότι:

«Το ποσοστό μόλυνσης στη Γερμανία ήταν μέχρι στιγμής σχετικά χαμηλό σε σύγκριση με άλλες χώρες. Τα μέτρα που λαμβάνονται είναι αποτελεσματικά». 

Ζητάμε από το Υπουργείο Εσωτερικών (ΒΜΙ):

Για λόγους διαφάνειας, να αποκαλύψει τις πηγές με βάση τις οποίες γίνεται αυτός ο προσδιορισμός, σύμφωνα με τη διεθνή ειδική βιβλιογραφία, 

Συμπέρασμα: 

Συμπερασματικά, ύστερα από αίτημα που μας μεταφέρθηκε από έναν θαρραλέο υπάλληλο του Υπουργείου Εσωτερικών (BMI), προσδιορίσαμε τις ποικίλες και σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες των προστατευτικών μέτρων για τον κορωναϊό σε ιατρικό επίπεδο. Κι αυτό είναι σοβαρό.  

Για μας, η εν εξελίξει διαδικασία εν συνόλω, μας δίνει την εντύπωση ότι μετά από μια σίγουρα δύσκολη αρχική φάση της επιδημίας, οι κίνδυνοι δεν έχουν ληφθεί υπόψη στον βαθμό που έπρεπε και, ειδικότερα, τα μέτρα δεν πάρθηκαν ύστερα από μια ολοκληρωμένη εκτίμηση κινδύνου. Όσον αφορά το ρόλο της Έκθεσή μας σ’ αυτή την διαδικασία, εξαιτίας της σοβαρότητας της κατάστασης, σας ζητούμε να ασχοληθείτε μ’ αυτή, να αξιολογήσετε την σημασία της αξία της και να μας ενημερώσετε σ’ αυτό. 

Η νόσος COVID-19 που προκλήθηκε από τον κορωναϊό SARS-CoV-2 είναι σοβαρή για πολλούς ανθρώπους που ανήκουν στις γνωστές ομάδες κινδύνου. Όπως συμβαίνει με οποιαδήποτε σοβαρή λοιμώδη νόσο, είναι σημαντικό να βρούμε την καλύτερη θεραπεία για τον ασθενή και να παρεμποδίσουμε τις οδούς μετάδοσης.  

Ωστόσο, τα θεραπευτικά και προληπτικά μέτρα δεν πρέπει ποτέ να είναι περισσότερο επιβλαβή από την ίδια την ασθένεια. Ο στόχος πρέπει να είναι η προστασία των ομάδων υψηλού κινδύνου χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η ιατρική περίθαλψη και η υγεία του γενικού πληθυσμού, όπως δυστυχώς συμβαίνει τώρα.  

Εμείς, στην καθημερινή ενασχόλησή μας με την ιατρική πράξη, καθώς και πολλοί άλλοι συνάδελφοί μας, βιώνουμε καθημερινά τις βλάβες που προκαλούνται στους ασθενείς μας από τα μέτρα προστασίας από τον κοροναϊό. 

Ζητάμε λοιπόν από το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εσωτερικών να σχολιάσει το Δελτίο Τύπου μας, ελπίζοντας ότι μια διεξοδική συζήτηση γι’ αυτό, θα μπορούσε να οδηγήσει στην καλύτερη δυνατή λύση για ολόκληρο τον πληθυσμό όσον αφορά τα μέτρα.   

ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ:

 

 • Καθηγητής Dr. Sucharit Bhakdi, καθηγητής Ιατρικής Μικροβιολογίας, Πανεπιστήμιο του Μάιντς (συνατξιούχος)
 • Dr.med. Gunter Frank, γιατρός, μέλος της μόνιμης επιτροπής κατευθυντήριων γραμμών της Γερμανικής Εταιρείας Οικογενειακής Ιατρικής και Γενικής Ιατρικής (DEGAM), Χαϊδελβέργη 
 • Καθηγητής Dr.  Gunnar Heinsohn, Ομότιμος Κοινωνικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Βρέμης 
 • Καθηγητής Dr. Stefan W. Hockertz, σύμβουλος της GmbH, πρώην διευθυντής του Ινστιτούτου Πειραματικής Φαρμακολογίας και Τοξικολογίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Eppendorf 
 • Καθηγητής Dr. Andreas S. Lübbe, ιατρικός διευθυντής του MZG-Westphalia, επικεφαλής ιατρός στο Cecilien-Klinik
 • Καθηγητής Dr. Karina Reiss, Τμήμα Δερματολογίας και Αλλεργιολογίας Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Σλέσβιχ-Χολστάιν 
 • Καθηγητής Dr. Peter Schirmacher, Καθηγητής Παθολογίας, Χαϊδελβέργη, μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών Leopoldina 
 • Καθηγητής Dr. Andreas Sönnichsen, Αναπληρωτής Διευθυντής προγράμματος σπουδών του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Βιέννης, Τμήμα Γενικής Ιατρικής και Οικογενειακής Ιατρικής.
 • Dr. med. Til Uebel, γιατρός ειδικός στη γενική ιατρική, τη διαβητολογία, και την επείγουσα ιατρική. Διδάσκει στο Ινστιτούτο Γενικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Würzburg, και έχει διδακτική πρακτική στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης 
 • Καθηγητής Dr. Harald Walach, Καθηγητής στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο του Πόζναν, Τμήμα Παιδιατρικής Γαστρεντερολογίας, επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Witten-Herdecke, Τμήμα Ψυχολογίας 4 

 

3. ΕΠΙΣΥΝΑΠΤΕΤΑΙ ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ KM4 – 51000/29#2

KM 4 - 51000/29 # 2: Επισκόπηση των επιπτώσεων στην υγεία (ζημιά) των επιβαλλόμενων από το κράτος μέτρων και περιορισμών στο Corona Crisis 2020  (από τις 7 Μαΐου 2020 fin) 

Μεθοδολογικές προκαταρκτικές παρατηρήσεις

Καταγράφονται οι κίνδυνοι που θεωρήθηκαν εύλογοι από 10 υψηλού επιπέδου εμπειρογνώμονες / ειδικούς επιστήμονες στους αντίστοιχους κλάδους. Οι ειδικοί επιλέχθηκαν τυχαία, επομένως το αποτέλεσμα δεν μπορεί να είναι αντιπροσωπευτικό. 

Είναι σημαντικό για τη μελλοντική συστηματική καταγραφή των παράπλευρων ζημιών στην υγεία της πανδημίας να συμβουλευτείτε τουλάχιστον ειδικούς από τους σχετικούς επιστημονικούς κλάδους. Διαφορετικά, δεν είναι δυνατή μια ρεαλιστική συνολική απογραφή. 

1. Θάνατοι 

α) Οι επεμβάσεις αναβλήθηκαν ή ακυρώθηκαν λόγω των περιορισμών στη διαθεσιμότητα των νοσοκομείων (και στις επιλογές θεραπείας): 

β) Η παρακολούθηση της κατάστασης ασθενών (π.χ. με καρκίνο, εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή προσβολή) αναβλήθηκε ή ακυρώθηκε λόγω περιορισμών στη διαθεσιμότητα των νοσοκομείων (και στις επιλογές θεραπείας): 

Συνολικά, το 2018, είχαμε περίπου 17 εκατομμύρια ασθενείς που νοσηλεύθηκαν σε νοσοκομεία, δηλαδή κατά μέσο όρο 1,4 εκατομμύρια ασθενείς κάθε μήνα. Τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, το 90% όλων των απαραίτητων χειρουργικών επεμβάσεων αναβλήθηκαν ή δεν πραγματοποιήθηκαν. 

Αυτό σημαίνει ότι σε 2,5 εκατομμύρια ανθρώπους δεν παρασχέθηκε ιατρική φροντίδα ως αποτέλεσμα κυβερνητικών μέτρων κατά του κορωναϊού: 2,5 εκατομμύρια ασθενείς δεν υποβλήθηκαν σε χειρουργικές επεμβάσεις τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2020, παρόλο που ήταν αναγκαίες. 

Το αναμενόμενο ποσοστό θανάτου δεν μπορεί να εκτιμηθεί σοβαρά. Οι ειδικοί υποθέτουν ότι μεταξύ 5.000 και έως και 125.000 ασθενείς θα πεθάνουν ή  έχουν ήδη πεθάνει λόγω των αναβληθέντων χειρουργικών επεμβάσεων. 

Οι αρνητικές επιπτώσεις των δομών φροντίδας σε ασθενών με καρκίνο, είτε πρόκειται για παρακολούθηση της εξέλιξης του καρκίνου είτε για τη διακοπή προγραμμάτων πρόληψης του καρκίνου, όπως ο καρκίνος του μαστού, είναι προφανείς, επειδή αυτά τα μέτρα έχουν αποδείξει τη χρησιμότητά τους σε μακροχρόνιες μελέτες και έχουν αποδειχθεί σε αυτή τη βάση.  

Μπορεί επίσης να υποτεθεί ότι εκατομμύρια θεραπείες αντιμετωπίζονται ετησίως. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι περιορισμοί διαθεσιμότητας των κλινικών θα οδηγήσουν επίσης σε πρόωρο θάνατο ασθενών. Είναι δύσκολο να προβλεφθεί αυτό το αποτέλεσμα. Εμπειρογνώμονες που σχολίασαν το γεγονός ότι αναμένεται να πεθάνουν αρκετές χιλιάδες επιπλέον θάνατοι τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2020 ή ότι θα συνεχίσουν να πεθαίνουν. 

γ) Στην περίπτωση της περίθαλψης για  όσους έχουν ανάγκη φροντίδας  (συνολικά 3,5 εκατομμύρια άτομα στη Γερμανία): 

Το επίπεδο φροντίδας και η ποιότητα της περίθαλψης (σε εγκαταστάσεις φροντίδας, σε υπηρεσίες εξωτερικής ιατρικής καθώς και σε ιδιωτική/οικογενειακή περίθαλψη) μειώνεται λόγω περιορισμών που επιβάλλονται από το κράτος. 

Δεδομένου ότι το καλό επίπεδο φροντίδας στη Γερμανία έχει αποδειχθεί ότι σώζει πολλούς ανθρώπους από πρόωρο θάνατο (γι’ αυτό δαπανώνται τόσα χρήματα στον τομέα της φροντίδας), ήταν αναμενόμενο ότι η πτώση του επιπέδου της υγειονομικής περίθαλψης τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2020, θα προκαλούσε πρόωρους θανάτους. 

Για τα 3,5 εκατομμύρια άτομα που χρειάζονται περίθαλψη, ένα επιπλέον ποσοστό θανάτου του ενός δέκατου τους, θα οδηγούσε σε επιπλέον 3.500 θανάτους. Ελλείψει ακριβέστερων εκτιμήσεων, δεν είναι γνωστό εάν υπάρχουν περισσότεροι ή λιγότεροι.  

δ) Αύξηση των αυτοκτονιών (προηγουμένως, ήταν 9.000 ετησίως, κατά μέσο όρο). 

Λόγοι για την αύξηση των αυτοκτονιών: μακροπρόθεσμη σημαντική επιδείνωσης όλων των συνθηκών διαβίωσης, η οποία μπορεί να γίνει κρίσιμη για ψυχικά ασταθείς προσωπικότητες. Επιπλέον, αναμένονται πολλές αυτοκτονίες ως αντίδραση στην οικονομική καταστροφή διαφόρων επαγγελματικών ομάδων που δεν είναι ικανές να αντιμετωπίσουν το βάρος των ραγδαίων αλλαγών σε κοινωνικό, οικογενειακό και προσωπικό επίπεδο. 

ε) Πρόσθετοι θάνατοι από  καρδιακές προσβολές  και  εγκεφαλικά επεισόδια.  

Τις τελευταίες δεκαετίες, έχουν αναπτυχθεί πιο ολοκληρωμένες προσεγγίσεις που έχουν επηρεάσει θετικά τη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα των ασθενειών, οι οποίες βασίζονται στο γεγονός ότι σε κάθε περίπτωση νόσου, παρέχεται ιατρική φροντίδα το συντομότερο δυνατόν. Αυτές οι δια-τομεακές και δι-επιστημονικές προσεγγίσεις έχουν υποστεί ζημιά με πολλούς τρόπους (περίθαλψη εξωτερικών ασθενών, στέρηση πόρων) και, επίσης, υποφέρουν από το γεγονός ότι λόγω μιας μονόπλευρης πολιτικής  ενημέρωσης, αυτοί που πλήττονται από άλλες ασθένειες,  φοβούνται αδικαιολόγητα τον κορωναϊό και αποφεύγουν να προσφεύγουν στα νοσοκομεία εγκαίρως.  

2. Άλλες ζημίες στην υγεία, 

οι οποίες σχετίζονται με την ταλαιπωρία των πληγέντων και το υψηλό κόστος για τα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης, το σύστημα υγείας και την αγορά εργασίας. 

α) Οι ηλικιωμένοι και άτομα που χρειάζονται ειδική φροντίδα,  επηρεάζονται άμεσα από τα περιοριστικά μέτρα και, συχνά, υποφέρουν σοβαρά από αυτά. Τα μέτρα που επιβλήθηκαν (κλείσιμο συνόρων, κανονισμοί καραντίνας, απαγορεύσεις επαφών κ.λπ.) επηρεάζουν δυσμενώς την προϋπάρχουσα κρίσιμη κατάσταση περίθαλψης των εξωτερικών και εσωτερικών ασθενών (άρα και την παροχή καλύτερης φροντίδας και για τον κοροναϊό). 

β) Οι ψυχικές διαταραχές που απαιτούν θεραπεία, όπως π.χ. οι νευρώσεις (φοβίες, ιδεοψυχαναγκαστικές διαταραχές, κ.α.) λόγω μακροχρόνιας σημαντικής επιδείνωσης όλων των συνθηκών διαβίωσης, θα επιδεινωθούν, αλλά αυτές οι συνθήκες θα προκαλέσουν και διαταραχές στις ψυχικά ασταθείς προσωπικότητες. Οι μακροχρόνιες ιατρικές θεραπείες και οι υπηρεσίες αποκατάστασης είναι απαραίτητες για την αντιστάθμιση αυτών των βλαβών που αφορούν την υγεία του 1% έως 2% του γερμανικού πληθυσμού, το οποίο βιώνει μια ψυχωσική κατάσταση τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του. Συνεπώς, εάν υπάρχει προδιάθεση ή ευπάθεια, υπάρχει αυξημένη πιθανότητα να εκδηλωθεί η διαταραχή υπό τις γενικές συνθήκες της κρίσης του κορωναϊού. 

γ) Περισσότερες συγκρούσεις και πρόκληση τραυματισμών εξαιτίας των περιορισμού και της απαγόρευσης των επαφών και απαγορεύσεων επαφών · Ενδοοικογενειακή βία, κακοποίηση παιδιών. 

δ) Διαδεδομένες διαταραχές επικοινωνίας λόγω δυσμενών ψυχολογικών επιδράσεων (βλ. παραπάνω), καθώς επίσης και μέσω του καταναγκασμού να φοριούνται μάσκες προσώπου, εξαιτίας των οποίων οι εκφράσεις του προσώπου περιορίζονται σοβαρά ως μέσο επικοινωνίας (πράγμα που οδηγεί σε παρεξηγήσεις, δυσπιστία, κ.λπ.) 

3) Ανάλογα με την οικονομική κατάσταση / οικονομική ανάπτυξη: 

Μείωση του προσδόκιμου ζωής. Μακροπρόθεσμα, αυτό ενδέχεται να προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά από την κρίση. Από τη δεκαετία του 1950 και μετά, η Γερμανία σημείωσε σημαντική αύξηση του προσδόκιμου ζωής λόγω θετικών των οικονομικών εξελίξεων: Η μέση διάρκεια ζωής αυξήθηκε κατά 13 έως 14 χρόνια.  

Το σταθερά αυξανόμενο επίπεδο ευημερίας επέτρεψε, μεταξύ άλλων, την ολοένα και μεγαλύτερη εφαρμογή ενός πιο δαπανηρού συστήματος υγειονομικής περίθαλψης. 

Με μια έντονα αρνητική οικονομική ανάπτυξη και αντίστοιχη μείωση του επιπέδου ευημερίας, προκαλείται το αντίθετο αποτέλεσμα: το προσδόκιμο ζωής μειώνεται. (Το RKI έχει δείξει ότι η υψηλή ανεργία μειώνει το προσδόκιμο ζωής). Το σημερινό υψηλό προσδόκιμο ζωής του γερμανικού πληθυσμού (80 εκατομμύρια) μπορεί μειωθεί εξαιτίας των κυβερνητικών μέτρων προστασίας για τον κορωναϊό και όχι από τον κορωναϊό.  

Τα περισσότερα από τα προαναφερθέντα αποτελέσματα σημαίνουν ότι ακόμη και μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων, θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να επιστρέψει η υγειονομική περίθαλψη στο προηγούμενο επίπεδό της, δεδομένου ότι πρέπει να αποκατασταθεί το δίκτυο συνεργασίας μεταξύ των διαφόρων φορέων της (που έχει διαλυθεί), να αποκατασταθεί η διάθεση και η αναδιάταξη των πόρων και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των ασθενών… η φάση της αποκατάστασης των ζημιών είναι πιθανό να διαρκέσει πολύ περισσότερο από την αναμενόμενη. Σε  ό,τι αφορά το προσδόκιμο ζωής, η μείωσή του θα ξεκινήσει και θα προβληθεί ξεκάθαρα στο μέλλον.  

 

Βλ. το πλήρες κείμενο της (Εκθεσης - 86 σελίδες)

 

Διαβάστε περισσότερα:

https://deutsch.rt.com/inland/102376-umfrage-wissenschaftler-sehen-keine-ausgewogene/

«Αν κάποιος φοβάται, θα πρέπει να μείνει στο σπίτι»: Εξοργισμένος για τη δήλωση του Kubicki

Οι αυξανόμενες διαμαρτυρίες για τα κορωναϊο-μέτρα στη Γερμανία ανησυχούν τους πολιτικούς - προειδοποίηση για ριζοσπαστικοποίηση

Ιοί, Μάσκες, Τεστ, Εμβολιασμοί – Η νέα «φυσιολογικότητα» στην κρίση του κοροναϊού

Οι αυξανόμενες διαμαρτυρίες για τα μέτρα του κοροναϊού στη Γερμανία ανησυχούν τους πολιτικούς - Προειδοποίηση για ριζοσπαστικοποίηση

Pin It