Έκθεση-Σοκ που αποδίδεται στη RAND Corporation

 Οι ΗΠΑ σχεδίαζαν την ευρωπαϊκή ενεργειακή κρίση και την οικονομική κατάρρευση της ΕΕ για να σώσουν την οικονομία τους

Η Εμπιστευτική Έκθεση κοινοποιήθηκε στις 21 Ιανουαρίου 2022,

ένα μήνα πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία (24 Φεβρουαρίου 2022)

 Δημοσιεύθηκε στη σουηδική διαδικτυακή εφημερίδα Nya Dagbladet 15 Σεπτεμβρίου 2022

https://nyadagbladet.se/utrikes/here-are-the-us-officials-to-whom-the-rand-document-was-addressed/

Επιλογή, επεξεργασία, σχόλια:

Κλεάνθης Γρίβας

24 Σεπτεμβρίου 2022

 Η αμερικάνικη εξωτερική πολιτική στην Ευρώπη κατά τη μεταπολεμική περίοδο αποτυπώνεται σε τρεις φράσεις:

«Η Γερμανία κάτω – Η Ρωσία έξω – Οι Ηνωμένες Πολιτείες μέσα». 

 

Ως αποδέκτες του «Εμπιστευτικού Εγγράφου» αναφέρονται οι εξής:

 • Ο WHCS: White House Chief of Staff - Επιτελάρχης του Λευκού Οίκου (Ron Klain).
 • Ο ANSA - Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Προέδρου (Jake Sullivan)
 • Το DoS: Department of State – Υπουργείο Εξωτερικών (Antony Blinken).
 • Ο διευθυντής της CIA (William Burns).
 • Ο διευθυντής της NSA (Paul Nakasone).
 • Η DNC: Εθνική Επιτροπή του Δημοκρατικού Κόμματος.

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

1. Nya Dagbladet: Το έγγραφο-σοκ της Rand Corporation

2. Ο ρόλος των Πράσινων της Γερμανίας

3. Η διαμάχη για την γνησιότητα του «Εγγράφου»: H διάψευσης της RAND - Σχόλια του Κλεάνθη Γρίβα για την αντίδραση της RAND – Η διάψευση του Carl Bildt

4. Η άποψη του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών

5. Ο πρόεδρος της Ρωσικής Κρατικής Δούμας

6. Τα «Έγγραφα του Πενταγώνου», Daniel Ellsberg (RAND), NYTimes, 1971

 

1. Nya Dagbladet: Το έγγραφο-σοκ της Rand Corporation 

Τίτλος: «Αποδυνάμωση της Γερμανίας, ενίσχυση των ΗΠΑ» 

Οι ΗΠΑ σχεδίασαν τον πόλεμο και την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη 

Nya Dagbladet 

Ολόκληρο το έγγραφο της RAND (με ημερομηνία 25 Ιανουαρίου 2022) 

Στις 15 Σεπτεμβρίου 2022 η σουηδική διαδικτυακή εφημερίδα Nya Dagbladet δημοσίευσε ένα έγγραφο  με ημερομηνία 25 Ιανουαρίου 2022 (ένα μήνα πριν από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία) που υποστηρίζει ότι διέρρευσε από το think-tank RAND Corporation, μια αμερικανική δεξαμενή σκέψης με 1.850 υπαλλήλους και προϋπολογισμό 350 εκατομμυρίων δολαρίων, η οποία έχει στενούς δεσμούς με την Ουάσιγκτον, και η οποία έπαιξε κεντρικό στην διαμόρφωση της αμερικανικής εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. 

Στο έγγραφο με τίτλο «Αποδυνάμωση της Γερμανίας, ενίσχυση των ΗΠΑ» που αποδίδεται στη RAND Corporation, αποκαλύπτονται τα απόρρητα σχέδια των ΗΠΑ να συντρίψουν την ευρωπαϊκή οικονομία μέσω ενός πολέμου στην Ουκρανία και της συνακόλουθης ενεργειακής κρίσης που θα προκληθεί. 

Στο έγγραφο αναφέρεται ότι «μια αποδυναμωμένη Γερμανία και μια εξασθενημένη Ευρώπη θα ενίσχυαν την οικονομία των ΗΠΑ», με τον εξαναγκασμό τους να εμπλακούν σε κυρώσεις κατά της Ρωσίας λόγω της σύγκρουσής της με την Ουκρανία, πράγμα που θα διέκοπτε τον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης από την Ρωσία και θα οδηγούσε σε κατάρρευση την οικονομία της Γερμανίας και της Ευρώπης. 

«Αποδυνάμωση της Γερμανίας, ενίσχυση των ΗΠΑ» 

Executive Summary (Περίληψη των κυριότερων σημείων)

Το «έγγραφο» ξεκινά με τη διαπίστωση: 

«Η παρούσα κατάσταση της οικονομίας των ΗΠΑ υποδηλώνει ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς οικονομική και υλική υποστήριξη από εξωτερικές πηγές.  

Η πολιτική της ποσοτικής χαλάρωσης, στην οποία καταφεύγει τακτικά  η ομοσπονδιακή τράπεζα (Fed) τα τελευταία χρόνια, καθώς και η ανεξέλεγκτη έκδοση χρήματος κατά τη διάρκεια των lockdown του 2020 και του 2021, έχουν οδηγήσει σε απότομη αύξηση του εξωτερικού χρέους και σε αύξηση της προσφοράς σε δολάρια. 

Η συνεχιζόμενη επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι πιθανό να οδηγήσει σε απώλειες της δύναμης του Δημοκρατικού Κόμματος στο Κογκρέσο στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου 2022. Κάτω απ’ αυτές τις συνθήκες δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα της αποπομπής του Προέδρου, πράγμα που πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία. 

Υπάρχει επείγουσα ανάγκη για εισροή πόρων στην εθνική οικονομία, ιδιαίτερα στο τραπεζικό σύστημα. Μόνο οι ευρωπαϊκές χώρες που είναι  δεσμευμένες στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ θα μπορούν να παρέχουν αυτές τις εισροές πόρων χωρίς σημαντικό στρατιωτικό και πολιτικό κόστος για εμάς. 

Η Γερμανία είναι η βασική ευρωπαϊκή χώρα που πρέπει να αποδυναμωθεί οικονομικά προκειμένου να αυξηθούν οι ροές πόρων από την Ευρώπη προς τις ΗΠΑ. 

Αυτό θα επιτευχθεί «με την εμπλοκή της Γερμανίας και της Ευρώπης στη σύγκρουση της Ουκρανίας και με τη συμμετοχή τους σε κυρώσεις κατά της Ρωσίας, πράγμα που θα έκοβε τη ροή φθηνής ενέργειας από τη Ρωσία στην Ευρώπη». 

Στο «έγγραφο» αναφέρεται ότι: 

 • Υπάρχει «επείγουσα ανάγκη» για εισροή [κλοπή] πόρων από το εξωτερικό στις ΗΠΑ προκειμένου να διατηρηθεί η αμερικανική οικονομία συνολικά, και το τραπεζικό σύστημα ειδικά. 

«Μόνο οι ευρωπαϊκές χώρες που δεσμεύονται από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ μπορούν να μας τις παρέχουν αυτές τις εισροές πόρων, χωρίς σημαντικό στρατιωτικό και πολιτικό κόστος για εμάς ». 

 • Το κύριο εμπόδιο σ’ αυτό το φιλόδοξο σχέδιο είναι η αυξανόμενη ανεξαρτησία της Γερμανίας.Μεταξύ άλλων, επισημαίνεται ότι «το Brexit έχει δώσει στη Γερμανία μεγαλύτερη ανεξαρτησία και έχει δυσκολέψει τις ΗΠΑ να επηρεάζουν τις αποφάσεις των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων». 
 • Ένας βασικός στόχος αυτής της στρατηγικής είναι η καταστροφή της συνεργασίας της Γερμανίας με τη Ρωσία (και με τη Γαλλία), η οποία θεωρείται η μεγαλύτερη οικονομική και πολιτική απειλή για τις ΗΠΑ: 

«Η εφαρμογή αυτής της συνεργασία [Ευρώπης και Ρωσίας] θα μετατρέψει τελικά την Ευρώπη σε οικονομικό και πολιτικό ανταγωνιστή των Ηνωμένων Πολιτειών… Ο μόνος τρόπος να αποφευχθεί αυτό είναι: «Να εμπλακούν και οι δύο χώρες [Γερμανία και Ρωσία] σε πόλεμο μέσω της Ουκρανίας» 

 • Η αντιμετώπιση αυτής της οικονομικής και πολιτικής απειλής, προϋποθέτει την εφαρμογή ενός στρατηγικού σχεδίου, επικεντρωμένου κυρίως στην καταστροφή της γερμανικής οικονομίας. 

«Η διακοπή των ενεργειακών προμηθειών από την Ρωσία, θα μπορούσε να δημιουργήσει μια συστημική κρίση που θα ήταν καταστροφική για τη γερμανική οικονομία και έμμεσα για την Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά». 

 • Το κλειδί για την εφαρμογή αυτού του σχεδίου είναι να σύρουν οι ΗΠΑ τις ευρωπαϊκές χώρες σε πόλεμο. Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη σχεδιάστηκαν σκόπιμα από το κατεστημένο των ΗΠΑ ως μια κυνική και υπολογισμένη στρατηγική. 

«Ο μόνος δυνατός τρόπος για να διασφαλιστεί ότι η Γερμανία θα απορρίψει τις ρωσικές ενεργειακές προμήθειες είναι να εμπλακεί στη στρατιωτική σύγκρουση στην Ουκρανία.  

Οι συνεχιζόμενες ενέργειες των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ουκρανία θα οδηγήσουν αναπόφευκτα σε στρατιωτική απάντηση από τη Ρωσία. Η Ρωσία δεν πρόκειται να αφήσει την πίεση του ουκρανικού στρατού στην Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ χωρίς στρατιωτική απάντηση.  

Αυτό θα επέτρεπε να παρουσιαστεί η Ρωσία ως το επιθετικό κράτος και, στη συνέχεια, να εφαρμοστεί ολόκληρο το πακέτο κυρώσεων, το οποίο έχει ήδη καταρτιστεί ». 

Η επιθετική εξωτερική πολιτική που ακολουθούσε η Ουκρανία πριν από τη σύγκρουση, θα ανάγκαζε τη Ρωσία να αναλάβει στρατιωτική δράση εναντίον της Ουκρανίας.Ο πραγματικός σκοπός της ήταν να πιεστεί η Ευρώπη να υιοθετήσει ένα ευρύ φάσμα κυρώσεων κατά της Ρωσίας, που είχαν ήδη προγραμματιστεί από τις ΗΠΑ εδώ και αρκετό καιρό, οι οποίες θα προκαλέσουν τόσο μεγάλη ζημιά στις σχέσεις Γερμανίας και Ρωσίας, ώστε θα είναι αδύνατο να αποκατασταθούν αργότερα. 

«Μια μείωση του ενεργειακού εφοδιασμού της Γερμανίας από τη Ρωσία (ιδανική θα ήταν η πλήρης διακοπή του) θα οδηγούσε σε καταστροφικά αποτελέσματα για τη γερμανική βιομηχανία.  

Η εκτροπή σημαντικών ποσοτήτων ρωσικού φυσικού αερίου για χειμερινή θέρμανση θα επιδεινώσει περαιτέρω τις ελλείψεις. Τα λουκέτα σε βιομηχανικές επιχειρήσεις θα προκαλούσαν ελλείψεις κατασκευαστικών εξαρτημάτων και ανταλλακτικών, διάσπαση των εφοδιαστικών αλυσίδων (logistics) και, τελικά, ένα φαινόμενο ντόμινο ». 

 • Τελικά, μια ολική κατάρρευση της οικονομίας της Ευρώπης θεωρείται και πιθανή και επιθυμητή. Η οικονομία της Ευρώπης θα «αναπόφευκτα καταρρεύσει» ως αποτέλεσμα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας που σχεδιάστηκαν από τις ΗΠΑ . 

«[Οι κυρώσεις] θα επιφέρουν ένα καταστροφικό πλήγμα στη γερμανική οικονομία, αλλά και στην οικονομία ολόκληρης της της ΕΕ που αναπόφευκτα θα καταρρεύσει».  

 • Η εμπλοκή της Γερμανίας στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, θα αποδυναμώσει και τις δύο χώρες, πράγμα απαραίτητο για να διατηρήσουν οι ΗΠΑ την κυριαρχία τους στην ευρωπαϊκή ήπειρο. 
 • Στο έγγραφο επισημαίνεται ότι τα οφέλη των αμερικανικών εταιρειών (που θα έχουν να αντιμετωπίσουν μικρότερο ανταγωνισμό στην παγκόσμια αγορά), τα υλικοτεχνικά πλεονεκτήματα και η εκροή κεφαλαίων από την Ευρώπη, σημαίνουν ότι: 

«Οι ευρωπαϊκές χώρες θα μπορούσαν να συνεισφέρουν στην οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών με περίπου 7 έως 9 τρισεκατομμύρια δολάρια. Επιπλέον, θα έχει σημαντική επίπτωση το γεγονός ότι πάρα πολλοί νέοι Ευρωπαίοι με υψηλή μόρφωση και εκπαίδευση θα αναγκαστούν να μεταναστεύσουν [στις ΗΠΑ]». 

 • Ο βασικός στόχος είναι να διχαστεί η Ευρώπη –ειδικά η Γερμανία και η Ρωσία– και να καταστραφεί η ευρωπαϊκή οικονομία με την τοποθέτηση χρήσιμων ηλίθιων σε πολιτικές θέσεις, προκειμένου να σταματήσει ο ρωσικός ενεργειακός εφοδιασμός της Ευρώπης.