ΣΑΜΠΟΤΑΖ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΓΟΥΣ NORD 1 ΚΑΙ 2 

ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΟΤΕ: «ΠΟΙΟΣ ΩΦΕΛΕΙΤΑΙ;» (cui bono?) 

Der Spiegel: Η CIA προειδοποίησε τη Γερμανία για επίθεση στο Nord Stream 

Αμερικανοί κατάσκοποι φέρεται ότι προειδοποίησαν το Βερολίνο για μια πιθανή επίθεση στον αγωγό πριν από εβδομάδες

27 Σεπτεμβρίου 2022 

 

DER SPIEGEL: H CIA ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Το DER SPIEGEL σε άρθρο του στις 27/9, αναφέρει ότι: «η CIA προειδοποίησε τη γερμανική κυβέρνηση για επίθεση σε αγωγούς της Βαλτικής Θάλασσας. Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις για προγραμματισμένη επίθεση στους δύο αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream. Σύμφωνα με πληροφορίες του SPIEGEL, υπήρχαν ήδη ενδείξεις από τις ΗΠΑ εκ των προτέρων.

https://www.spiegel.de/politik/beschaedigte-gasleitungen-cia-warnte-bundesregierung-vor-anschlag-auf-ostsee-pipelines-a-3ab0a183-8af6-4fb2-bae4-d134de0b3d57 

Το Spiegel ανέφερε ότι «κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, δόθηκε στο Βερολίνο μια πληροφορία από την υπηρεσία κατασκοπείας των ΗΠΑ», επικαλούμενο «αρκετούς ανθρώπους που γνωρίζουν το θέμα». Επισήμως, ωστόσο, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αρνήθηκε να σχολιάσει θέματα που σχετίζονται με τις μυστικές υπηρεσίες.

Οι γερμανικές υπηρεσίες ασφαλείας εξετάζουν επί του παρόντος δορυφορικές εικόνες της περιοχής όπου σημειώθηκαν οι εκρήξεις, αλλά βλέπουν μόνο «μη αξιοσημείωτη» ναυτική κίνηση, σύμφωνα με το Spiegel. Είναι επίσης πεπεισμένες ότι μόνο ένας κρατικός παράγοντας θα μπορούσε να το κάνει αυτό, σημειώνοντας ότι «δύτες ή ένα μίνι-υποβρύχιο» θα μπορούσαν να έχουν εγκαταστήσει νάρκες ή εκρηκτικά στον αγωγό.

Μέχρι το απόγευμα της 26ης Σεπτεμβρίου, η γερμανική κυβέρνηση ήταν πεπεισμένη ότι ο αγωγός ήταν στόχος μιας σκόπιμης επίθεσης, σύμφωνα με την εφημερίδα Tagesspiegel Το Βερολίνο εξέταζε την πιθανότητα «πίσω από αυτό να βρίσκεται η Ουκρανία ή δυνάμεις που συνδέονται με την Ουκρανία». Αλλά θα μπορούσε να είναι και θα μια «προβοκάτσια» από τη Ρωσία για να κάνει την Ουκρανία να φαίνεται άσχημη και να οδηγήσει τις τιμές της ενέργειας στην ΕΕ ακόμη υψηλότερα.

Αν και αναγνώρισε ότι η «μόνιμη διακοπή των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Ρωσία θα ήταν προς το συμφέρον της Ουκρανίας», το Der Spiegel είπε ότι μια τέτοια επίθεση θα είχε «τεράστια πολιτικά μειονεκτήματα» για το Κίεβο. [ΣτΕ: Αλλά και τεράστια πολιτικά και οικονομικά πλεονεκτήματα για τις Ηνωμένες Πολιτείες] 

ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ

Η περιπεσούσα σε πλήθος σκανδάλων Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ζήτησε να διεξαχθεί έρευνα για να υπάρξει «πλήρης σαφήνεια» σχετικά με το τι συνέβη με τον αγωγό. «Οποιαδήποτε σκόπιμη διακοπή της ενεργούς ευρωπαϊκής ενεργειακής υποδομής είναι απαράδεκτη και θα οδηγήσει στην ισχυρότερη δυνατή απάντηση» , έγραψε στο Twitter. 

ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ 

Πριν από αρκετούς μήνες ο Μπάιντεν υποσχέθηκε δημοσίως ότι, εάν η Ρωσία επιχειρούσε εισβολή, θα «τερμάτιζε» το σύστημα αγωγών Nord Stream. Δείτε το σχετικό βίντεο: https://twitter.com/i/status/1574773062096097282

Σήμερα, δύο αγωγοί Nord Stream υπέστησαν «μυστηριωδώς» πρωτοφανή ζημιά, και υπάρχουν υποψίες για «δολιοφθορά».

Στις 27/9, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν είπε ότι «μια επίθεση στο Nord Stream δεν ήταν προς το συμφέρον κανενός», αλλά ότι αντιπροσωπεύει επίσης «μια σημαντική ευκαιρία για την Ευρώπη να εγκαταλείψει το ρωσικό φυσικό αέριο υπέρ εναλλακτικών προμηθειών ενέργειας» –πιθανώς του LNG των ΗΠΑ– «και να «επιταχύνει τη μετάβασή της στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας προκειμένου να καταπολεμηθεί η κλιματική αλλαγή».

Βλ.: Οι ΗΠΑ επαίνεσαν για την έκρηξη του Nord Stream 

Ο ΠΟΛΩΝΟΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ RADISLAW SIKORSKI: «ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΗΠΑ» 

Ενώ οι ΗΠΑ, η Ρωσία και οι περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις επιφυλάσσονταν να κρίνουν ποιος μπορεί να κρύβεται πίσω από την έκρηξη της Δευτέρας 25/9 που κατέστρεψε και τους δύο αγωγούς Nord Stream και απέκοψε τη Γερμανία από το ρωσικό αέριο, ο πρώην Πολωνός υπουργός και μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Radoslaw Sikorski δεν είχε τέτοιους ενδοιασμούς. 

Ο Radislaw Sikorski έγραψε στο Twitter στις 27/9: «Ευχαριστώ ΗΠΑ». Και αργότερα επανήλθε γράφοντας στα πολωνικά, ότι:

«Η ζημιά στο Nord Stream σημαίνει ότι η Ρωσία θα πρέπει να διαπραγματευτεί με τις χώρες που ελέγχουν τους αγωγούς φυσικού αερίου Brotherhood και Yamal, την Ουκρανία και την Πολωνία εάν επιθυμεί να συνεχίσει να παραδίδει φυσικό αέριο στην Ευρώπη. Καλή δουλειά».

Ο Πολωνός νυν ευρωβουλευτής και πρώην υπουργός Άμυνας και Εξωτερικών Radislaw Sikorski ευχαρίστησε τις ΗΠΑ για την έκρηξη φυσικού αερίου και υποστήριξε πως αυτό σημαίνει ότι «η Ρωσία θα χρειαστεί να διαπραγματευτεί με την Ουκρανία και την Πολωνία εάν επιθυμεί να παραδώσει φυσικό αέριο στην Κεντρική Ευρώπη». 

O Radislaw Sikorski είναι πρώην πολίτης του Ηνωμένου Βασιλείου και συνεργάτης σε πολυάριθμες δεξαμενές σκέψης των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Διατέλεσε υπουργός Άμυνας (2005-2007) και Υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας (2007-2014). Τον Ιανουάριo και τον Ιούνιο του 2022 είπε στην ουκρανική τηλεόραση Espreso ότι «το ΝΑΤΟ είχε το δικαίωμα να δώσει στο Κίεβο πυρηνικά όπλα». Είναι παντρεμένος με την Αμερικανίδα συγγραφέα Anne Applebaum, η οποία είναι επίσης στρατευμένη εχθρός της Ρωσίας.  

Χαρακτηριστικό αυτού του είδους σκέψης είναι ένα άρθρο της Anne Applebaum που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό The Atlantic  στο οποίο υποστηρίζει ότι: 

«O Βλαντιμίρ Πούτιν στοχεύει να ενισχύσει την αυτοκρατορία του, να υπονομεύσει όλες τις δημοκρατίες – και να ωθήσει τη ρωσική πολιτική επιρροή όσο το δυνατόν περισσότερο. Να διαλύσει το ΝΑΤΟ. Να καταστρέψει την Ευρωπαϊκή Ένωση. Να εξαλείψει την αμερικανική επιρροή από την Ευρώπη και οπουδήποτε αλλού, για πάντα. Στην πορεία, επιδιώκει επίσης «να πραγματοποιήσει το μακροχρόνιο όνειρό του να σβήσει την Ουκρανία από τον χάρτη».

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Mateusz Morawiecki, δεν υιοθέτησε τις απόψεις του Sikorski, αλλά επέλεξε να περιγράψει το περιστατικό του Nord Stream ως «πράξη δολιοφθοράς, που σχετίζεται με το επόμενο βήμα κλιμάκωσης της κατάστασης στην Ουκρανία».

ΡΩΣΙΑ 

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα αναρωτήθηκε εάν το tweet του Σικόρσκι ισοδυναμούσε με «επίσημη δήλωση ότι επρόκειτο για τρομοκρατική επίθεση» 

Εν τω μεταξύ, ο αναπληρωτής πρεσβευτής της Μόσχας στα Ηνωμένα Έθνη, Ντμίτρι Πολυάνσκι, ευχαρίστησε τον Σικόρσκι που «κατέστησε κρυστάλλινα σαφές ποιος στέκεται πίσω από αυτήν την τρομοκρατικού τύπου στόχευση πολιτικών υποδομών!».

https://www.rt.com/news/563626-blinken-nord-stream-sabotage/

Pin It