Michael Rubin: «Οι ΗΠΑ πρέπει να ανατινάξουν τον αγωγό Turk Stream

όπως ακριβώς έκαναν με τους αγωγούς Nord Stream 1 και 2»

Το «γεράκι» των Δημοκρατικών Michael Rubin επιβεβαιώνει ότι ο Μπάιντεν διέταξε τα σαμποτάζ τους αγωγούς Nord Stream

«Ο Μπάιντεν θα πρέπει να αντιμετωπίσει τους τουρκικούς ενεργειακούς διαδρόμους με τον ίδιο τρόπο που αντιμετώπισε τους Nord Stream – και για τους ίδιους λόγους: προκειμένου να προωθήσει την διατλαντική ενεργειακή ασφάλεια». 

Και υπάρχουν ακόμη «αναλυτές» που μιλούν για «υποτιθέμενη δολιοφθορά»

Michael Rubin

Νational Interest

30 Σεπτεμβρίου 2022

Ο Michael Rubin είναι ανώτερος συνεργάτης στο American Enterprise Institute.

https://nationalinterest.org/blog/buzz/biden-should-kill-turkstream-promote-transatlantic-energy-security-205062 

 

Όταν η ρωσική Gazprom και οι Ευρωπαίοι εταίροι της ανακοίνωσαν σχέδια για τον αγωγό Nord Stream 2 που θα μεταφέρει το ρωσικό αέριο απευθείας στη Γερμανία, οκτώ μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και η κυβέρνηση Ομπάμα διαφώνησαν. Κατάλαβαν ότι η λειτουργία του Nord Stream 2 θα έδινε στο Κρεμλίνο μόχλευση στην Ευρώπη και θα του επέτρεπε επίσης να απομονώσει την Ουκρανία, η οποία παραμένει εξαρτημένη από εξωτερικές πηγές ενέργειας. Αλλά η  καταδίκη δεν επιβράδυνε το έργο. Η Γερμανία λαχταρούσε φυσικό αέριο χωρίς να λαμβάνει υπόψη το στρατηγικό κόστος. 

Ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο κατάλαβε ότι μια μεγαλύτερη εξάρτηση από το ρωσικό αέριο θα άφηνε τη Δύση ευάλωτη και ως εκ τούτου κατάργησε τις εξαιρέσεις από τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας. Η λειτουργία του Nord Stream 2 αναστάλθηκε μέχρις ότου ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν να άρει τις κυρώσεις με τη λογική ότι η άρση των αντιρρήσεων της Γερμανίας θα επανορθώσει τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Ευρώπη και θα προωθούσε μια διατλαντική εταιρική σχέση κατά της Κίνας. Όπως τόνισε προληπτικά ο γερουσιαστής Ted Cruz (R-TX), το Κρεμλίνο θα ερμήνευε την άρση των κυρώσεων στο Nord Stream 2 ως πράσινο φως για την επιθετικότητα του.

Ο Μπάιντεν φαίνεται ότι κατανοεί τώρα την πλάνη του σε σχέση με την αύξηση του μεριδίου της Ρωσίας στον ευρωπαϊκό ενεργειακό τομέα, όμως παραμένει «τυφλός» σε σχέση με τον ευρύτερο ενεργειακό τομέα. Λίγο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η κυβέρνηση Μπάιντεν αντέστρεψε τις δεσμεύσεις της εποχής Τραμπ να υποστηριχθεί ο αγωγός Ανατολικής Μεσογείου (EastMed) , που υποτίθεται ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τον έκρινε οικονομικά ανέφικτο.

Υπάρχουν τρία προβλήματα με αυτή τη δικαιολογία:

Πρώτον, οι αξιολογήσεις του ιδιωτικού τομέα έχουν μεγαλύτερη σημασία από τους διπλωμάτες που δεν έχουν επιχειρηματική εμπειρία ή οικονομικό μερίδιο στο έργο. 

Δεύτερον, ενώ οι αγωγοί σε όλη την Τουρκία μπορεί να είναι φθηνότεροι εάν μεταφέρουν μόνο αέριο, ο αγωγός EastMed που θα μεταφέρει αέριο από το Ισραήλ και την Κύπρο στην Ευρώπη παρακάμπτοντας τη Ρωσία, την Τουρκία και το Ιράν, θα μπορούσε επίσης να υποστηρίξει την κυπριακή ανάπτυξη πράσινου καυσίμου υδρογόνου. Μια μεγαλύτερη αρχική επένδυση παρέχει μακροπρόθεσμες ανταμοιβές. 

Τέλος, καθώς η Τουρκία απειλεί με επιθετικό πόλεμο κατά της Ελλάδας, ο Μπάιντεν αγνοεί τον κίνδυνο της αλλαγής της εξάρτησης από έναν δικτάτορα με έναν άλλο.

Στον δικομματικό Νόμο για την Ασφάλεια και την Ενεργειακή Συνεργασία της Ανατολικής Μεσογείου του 2019, δηλώνεται ότι: «είναι προς το συμφέρον της εθνικής ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών να προωθήσουν, να επιτύχουν και να διατηρήσουν την ενεργειακή ασφάλεια μεταξύ και μέσω της συνεργασίας με τους συμμάχους τους».  

Ενέκρινε τον αγωγό EastMed και άλλες ενεργειακές υποδομές προς την Ευρώπη. Κάλεσε την Ελλάδα, την Κύπρο, το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες να ενισχύσουν τη συνεργασία τους για την παραγωγή ενέργειας. Και ανέθεσε στο Υπουργείο Ενέργειας να δημιουργήσει το Ενεργειακό Κέντρο ΗΠΑ-Ανατολικής Μεσογείου στις Ηνωμένες Πολιτείες για περαιτέρω έρευνα στην καινοτόμο ενεργειακή τεχνολογία και την επιστήμη του νερού. Το Euro-Asia Interconnector, το μεγαλύτερο υποθαλάσσιο καλώδιο τροφοδοσίας στον κόσμο, είναι ήδη υπό κατασκευή και θα συνδέσει το ηλεκτρικό δίκτυο του Ισραήλ με την Ευρώπη. Σε αντίθεση με τους διαδρόμους που προωθεί τώρα η Τουρκία, η διασύνδεση αυτή είναι μια υποδομή πολλαπλών χρήσεων plug-in που μπορεί να φιλοξενήσει ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται με πολλούς τρόπους και από πολλαπλές πηγές. Και ανταποκρίνεται στα κριτήρια της κλιματικής αλλαγής των προοδευτικών.

Μέρος της στρατηγικής σοφίας της εταιρικής σχέσης East-Med είναι η προσέγγισή της με την τακτική καρότο και μαστίγιο. Αυτό έσπρωξε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να υποστηρίξει τη συνεργασία των ΗΠΑ στο Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά παρέλειψε την Τουρκία για όσο παρέμενε μια αυταρχική και αποσταθεροποιητική δύναμη στην περιοχή, μια προσέγγιση την οποία το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απέφυγε, που συνδέει τη μεταρρύθμιση στην Άγκυρα με οικονομικά οφέλη αντί να ανταμείβει την αυθάδεια. 

Καθώς η ExxonMobil συνεχίζει να ανακαλύπτει σημαντικά αποθέματα φυσικού αερίου στα ανοικτά της Κύπρου, οι προσπάθειες του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να δώσει στην Τουρκία φωνή στο κυπριακό αέριο είναι αντιπαραγωγικές για δύο λόγους

Πρώτον, νομιμοποιεί τις θαλάσσιες διεκδικήσεις της Τουρκίας και την παράνομη κατοχή της βόρειας Κύπρου. 

Δεύτερον, σήμερα, Τούρκοι αξιωματούχοι καυχιούνται ότι θα διπλασιάσουν τις μεταφορές φυσικού αερίου και πετρελαίου προς την Ευρώπη. Κατά ειρωνικό τρόπο, σχεδιάζουν να το κάνουν αυτό ξεπλένοντας τις επενδύσεις υδρογονανθράκων της Ρωσίας, ενισχύοντας τη δικτατορία του Αζερμπαϊτζάν και ενδυναμώνοντας το Ιράν .

Το απλό γεγονός είναι ότι κάθε νέο ή βελτιωμένο TurkStream είναι μια κακή ιδέα όσο και οι Nord Stream. Ενθαρρύνει την Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν, καθεστώτα που δεν αρκούνται να ζουν εντός των συνόρων τους και κάνει τις ευρωπαϊκές δημοκρατίες επιρρεπείς στον εκβιασμό εχθρικών καθεστώτων. 

Το πρώτο κριτήριο για τα νέα ενεργειακά έργα της Μεσογείου θα πρέπει να είναι ότι δεν βλάπτουν τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους. Ο Μπάιντεν θα πρέπει να αντιμετωπίσει τους τουρκικούς ενεργειακούς διαδρόμους με τον ίδιο τρόπο που αντιμετώπισε τελικά τους Nord Stream - και για τους ίδιους λόγους. 

 

 

Pin It